
Печінка є нашим головним органом детоксикації і деякі продукти допомагають їй виконувати свою напружену роботу без шкоди для себе. Печінка виконує в організмі відповідальну роботу: розщеплює алкоголь, ліки, жирну їжу і цукор, «сканує» невідомі речовини, що проникають в організм.
Продукти, які підтримують роботу печінки
- Буряк
Буряк може запобігти ожирінню печінки. Речовина бетанін, яким багаті буряки, має протизапальні властивості, допомагає клітинам печінки в їх роботі з детоксикації, позбавлення важких металів. У свою чергу, вченими Познанського університету було встановлено, що пиття бурякового соку покращує захист печінки від печінки.
- Чорниця
Чорниця може пригнічувати зростання ракових клітин. Поліфеноли чорниці діють як захисне покриття печінки, уповільнюючи утворення рубців при цирозі. Також є дані про те, що екстракт чорниці корисний для профілактики розмноження клітин раку печінки.
- Часник
Часник активує ферменти печінки. Той факт, що люди в Середземноморському регіоні мають особливо високу тривалість життя, може бути пов’язаний з великою кількістю часнику, який поширений у їхніх стравах. Пряний овоч містить сіроподібні речовини S-алілмеркаптоцистеїн (SAMC) та діалілдісульфід (DADS), які активують ферменти печінки, – завдяки їх підтримці орган може працювати більш ефективно.
- Горіхи
Горіхи багаті на омега-3 жирні кислоти. Горіхи, особливо волоські, містять велику кількість омега-3 жирних кислот, що мають протизапальний ефект, у тому числі щодо печінки. Дослідження вчених з Університету Тунцзі в Шанхаї показало, що споживання омега-3 пацієнтами, які страждають на ожиріння печінки, може сприяти поліпшенню її стану.
- Артишоки
Артишоки посилюють вироблення жовчних кислот. Гіркі речовини, що містяться в артишоку, у тому числі цинаропікрин, сприяють більш активному виробленню жовчних кислот у печінці – це означає, що печінка значно краще захищена від ожиріння.
Вживання даних продуктів допоможе підтримувати здоров’я печінки та всього організму.