
Вже дуже скоро святкуватимемо Велике Свято Великодня 2025. Основний символ цього свята – Паска. Багато господарок стикаються з проблемою приготування паски, тому що вона не завжди піднімається, недостатньо повітряна та м’яка. Пропонуємо Вам рецепт ідеальної Паски, яка виходить у кожного.
Що Вам знадобиться
- 0,5 л молока
- 300 г маргарину
- 6 яєць
- 500 г цукру
- 11 г дріжджів сухих активних (або 30 г пресованих дріжджів)
- 2 кг борошна (кількість може змінюватись)
- 0,5 ч.л. солі
- 2 г ваніліну
- 150 г ізюм (можна більше)
Приготування Паски
- Яйця мають бути кімнатної температури. Молоко – трохи теплим (близько 40 градусів).
- Молоко перелити у велику миску, де замішуватиметься тісто, додати дріжджі та 1/2 склянки цукру, розмішати.
- До молока з дріжджами додати 3 склянки борошна, попередньо просіяного. Перемішати.
- Накрити миску рушником, поставити у тепле місце на 1,5-2 години. Опара має збільшитися вдвічі.

- Відокремити жовтки від білків. До жовтків додати цукор, що залишився.
- Збити міксером жовтки з|із| цукром добіла. Додати ванілін.
- Маргарин розтопити на найменшому вогні, щоб був трохи теплим.
- У білки додати сіль|соль| і збити.
- Білки посолити, збити.
- На той час опара підійшла.
- У миску до опари додати збиті жовтки, половину розтопленого маргарину і збиті білки.
- Додаючи потроху борошно, спочатку перемішувати ложкою. Потім на дошку насипати трохи борошна, викласти тісто.
- Руки змащувати маргарином і вимішувати тісто, поки воно не перестане прилипати до рук.
- Покласти тісто в миску, накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5-2 години.

- Родзинки промити, залити окропом. Потім обсушити і обваляти в борошні.
- Тісто підійшло. Додати в тісто родзинки і зганяти. Тісто має бути круте, не липнути до рук.
- Форми змастити маргарином і присипати борошном.
- Тісто викласти у форми, заповнюючи їх на 1/3 обсягу. Залишити ще на 20 хвилин.
- Форми з тестом поставити в розігріту духовку на середній рівень. Випікати паски приблизно 1,5 години за температури 150 градусів, в залежності від розміру паски. Якщо зверху підгорятимуть, накрити вологим папером.
- Через півтори години паски перевірятимуть на готовність за допомогою дерев’яної шпажки чи ножа.

- Витягнути паски та дати їм повністю охолонути.
- Прикрасити паски глазур’ю та кондитерською посипкою на свій смак.

Виходять паски неймовірно ніжними, м’якими та смачними.
Світлого Великодня та смачного!