
За прогнозами метеорологів, літо 2025 року може бути аномально спекотним. Варто очікувати виснажливу спеку, а також сильні зливи, грози, град, шквальні вітри.
Таке коливання погоди, а також нестача вологи у грунті та весняні заморозки, суттєво зашкодить врожаю, особливо овочам.
Представник відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Віра Балабух зазначає: “Озимі культури цьогоріч дозрівають помітно швидше – місцями на цілий місяць раніше, ніж зазвичай. Після їхнього збирання фермери вже починають висівати третій урожай. Наприклад, гречку – якщо її посіяти в червні, після збирання озимих, то до жовтня вона встигне дозріти. Адже вересень дедалі більше нагадує літній місяць”.
«В майбутньому вирощування мигдалю та фундука стане можливим майже по всій Україні. Вже зараз ці культури приносять прибутки фермерам на заході країни, а надалі можуть стати вигідним агробізнесом і в інших регіонах».
«Клімат в Україні стає дедалі теплішим. Наприклад, до кінця століття температура повітря в Харкові може зрівнятися з нинішнім кліматом Криму. У такому випадку навіть у Тернопільській області можна буде вирощувати культури, властиві субтропікам».
За словами Віри Балабух, серйозною проблемою залишаються часті весняні заморозки. Такі коливання температури у квітні, коли вже зацвіли дерева, призводять до великих втрат.
Найбільше постраждають огірки та капуста. На її погляд, серйозна небезпека нависла і над огірками та капустою. Ці культури надзвичайно вибагливі до вологи, і їх вирощування у відкритому ґрунті стає дедалі складнішим. Щоб отримати врожай, доводиться використовувати сучасні агротехнології – наприклад, крапельне зрошення чи спеціальні затінювальні сітки.
Балабух зазначає, що у 2025 році вирішальним чинником стане кількість і характер опадів – особливо в період дозрівання врожаю цих трьох культур. Якщо дощі будуть помірними, але регулярними, це сприятиме росту. А от короткочасні, але інтенсивні зливи можуть виявитися менш ефективними для зволоження ґрунту.
“Оцінювати перспективи врожаю доцільно вже ближче до старту сезону, орієнтуючись на прогнози синоптиків. Адже кліматичні прогнози вказують на загальні тенденції, тоді як синоптичні – дають конкретику. Саме синоптики можуть повідомити, чи очікуються ґрунтові заморозки, де пройдуть дощі та якими вони будуть”.