
Основа здорового харчування – наявність свіжих овочів на тарілці незалежно від пори року. Але споживання несезонних продуктів може нашкодити здоров’ю, адже можуть містити нітрати. Виробники використовують дані добавки для пришвидшення зростання та покращення зовнішнього вигляду.
В чому небезпека нітратів
Споживання продуктів, які містять помірні дози нітратів не шкідливо для здоров’я. Але надлишок цих речовин спричиняють появу неприємних наслідків. Причина – ці добрива, інакше солі азотної кислоти, мають властивість перетворюватися на нітрити — сполуки, які здатні викликати такі проблеми як:
- отруєння;
- алергії;
- порушення роботи серцево-судинної;
- розлади травної систем.
Особливо небезпечні нітрати для дітей, літніх людей та людей з ослабленим імунітетом.
Найбільше накопичують нітрати такі ранні овочі:
- буряк,
- редис,
- капуста,
- огірки,
- салат,
- кавуни.
Нітрати в овочах – як перевірити наявність в домашніх умовах
Для того, щоб перевірити наявність небезпечних сполук, нести в овочі для спеціалістів необов’язково. Сьогодні це можна зробити у себе вдома, а саме:
- Найнадійніший домашній спосіб — тест-смужки або нітратоміри. Ці спеціальні прилади при контакті з “зараженим” овочем в лічені хвилини змінюють колір, що вказує на контакт з нітратами. Їх можна придбати у звичайних аптеках або онлайн-магазинах;
- Запах і вигляд. Овочі, що містять велику кількість нітратів, часто мають не природно яскравий колір, водянисту структуру, відсутність запаху або гіркуватий присмак. Як приклад, редис із надлишком нітратів може мати дуже великі “голівки”, які виявляються пустими усередині;
- Обробка та замочування. Нітрати мають властивість виділятися під час замочування в холодній воді (достатньо лише 30-60 хвилин) або при високих температурах (можна відварити овоч).
Як запобігти вживання небезпечних овочів

Для запобігання потрапляння небезпечної кількості нітратів у Ваш організм, потрібно дотримуватися таких простих правил.
- Не купувати овочі “поза сезоном”, адже часто в ранніх продуктах, що вирощуються в теплицях з великою кількістю добавок і добрив, вміст нітратів найбільший.
- При купівлі віддавати перевагу овочам середнього розміру, адже занадто великі можуть вказувати на вміст у них шкідливих речовин, зокрема нітратів.
- Завжди мити овочі під проточною водою, особливо ті, що ростуть у землі, а також, якщо це можливо — знімати з них шкірку, адже саме в ній може накопичуватися найбільше нітратів та інших небезпечних для вашого організму речовин.
Дотримання цих елементарних рекомендацій допоможе запобігти отруєння нітратами.