
Симптомами дефіциту заліза і початком анемії є підвищена стомлюваність, прискорене серцебиття, задишка і труднощі із концентрацією уваги.
Залізо — один з найважливіших мікроелементів, необхідного для нормального функціонування організму. Цей елемент переносить кисень у м’язи та мозок.
Рекомендована добова норма для дорослого чоловіка – 8 мг, жінки — 18 мг, а вагітні жінки — 27 мг заліза.
Щодня дорослий чоловік повинен отримувати не менше 8 мг заліза, (через крововтрати в період менструації нам потрібно істотно більше заліза), щодня. Найпростіше отримувати залізо з їжею — і ось список продуктів, в яких заліза особливо багато.
Продукти, багаті залізом
Яловичина
Яловичина містить багато холестерину, але повністю відмовлятися не варто. Філе містять 3 мг заліза на 100 г м’яса. Також багата на вітамін В12, цинк та селен. Тому, вживаючи яловичину 1 раз на тиждень, можна забезпечити організм потрібною кількістю заліза.
Курячі стегенця
В червоному м’ясі птиці заліза майже вдвічі менше, ніж в яловичині (1,3 мг на 100 г), але в ньому міститься той тип заліза, який особливо легко засвоюється організмом. І хоча найбільш корисною частиною курки вважається біле м’ясо, червоним теж не варто нехтувати.
Курага
Півсклянки кураги містять 2 мг заліза. Крім того, в куразі багато вітаміну С, який допомагає краще засвоювати залізо, і антиоксидантів, які запобігають розвитку раку. Рекомендується вживати ті сухофрукти, які готувалися без додавання цукрового сиропу.
Сочевиця
В одній порції сочевиці міститься 3 мг заліза — стільки ж, скільки в яловичині! Крім того, в чечевиці багато клітковини, дефіцит якого в тій чи іншій мірі відчувають майже всі дорослі — і яка вкрай необхідна нашому здоров’ю. Сочевиця може стати ідеальним джерелом заліза для людей, які дотримуються вегетаріанської дієти.
Насіння чіа
Чіа міститься дуже багато кислот омега-3, життєво необхідних серцю і судинам. Також вони багаті на кальцію, магнію, фосфору і заліза.
Кеш’ю
Горіхи, як і сухофрукти, варто їсти щодня — в якості альтернативи борошняним і шоколадним десертів і дуже здорового перекусу. У горіхах кеш’ю багато корисних мононенасичених жирів, білка, а також заліза — в половині склянки міститься 4 мг цього мікроелемента.
Квасоля
Квасоля багата на клітковину і фолієву кислоту, а також заліза — в залежності від сорту, в половині склянки квасолі міститься від 2 до 4 мг заліза.
Насіння гарбуза
В чверті склянки гарбузового насіння міститься 4,5 мг заліза. А ще багате на кальцій, білок і цинк.
Темний шоколад
У день варто з’їдати три-чотири шматочки темного шоколаду: він багатий на корисні антиоксиданти, які запобігають розвитку багатьох форм раку і захищають наш мозок від вікових змін, а також залізом. У 25 г міститься більше 3 мг заліза. Вибирати шоколад слід без цукру та з високим вмістом какао.
Дані продукти допоиожуть тримати рівень заліза в нормі. І це запорука здоров’я та довгий час.

