Традиційні крашенки за допомогою буряка

Редактор
Традиційні крашенки за допомогою буряка

Традиційними Великодніми яйцями вважаються яйця червоного кольору.

Буряк – ідеальний натуральний барвник, який забарвить яйця у світло-пурпуровий, яскраво-рожевий або бордовий відтінок. Колір залежить від способу бурякового забарвлення та від часу.

Що Вам знадобиться

  • 6 яєць
  • 3 буряки
  • 1 л води
  • 1 ст. оцту
  • 1 ст. солі

Готуємо фарбування кількома способами залежно від бажаного кольору.

Фарбування разом із буряком

Пурпурні яйця
  • Рекомендується використовувати буряк невеликого або середнього розміру. Яйця використовувати кімнатну температуру для уникнення появи тріщин при варінні.
  • Ретельно промити буряки. Покласти в каструлю та залити 1 л води. Довести до кипіння та варити на середньому вогні 30-35 хвилин.
  • Додати у відвар сіль, опустити яйця. Варити на повільному вогні 12 хв.
  • Буряк дістати з відвару, а яйця залишити в каструлі до повного остигання.
  • Для блиску натерти олією.

Фарбування таким способом надасть яйцям пурпурним або пурпурово-сірому кольору.

Фарбування буряковим відваром

Вишневі яйця
  • Очистити та натерти буряк. Залити 1 л води та поставити на вогонь на 30 хвилин.
  • В окремій каструлі зварити яйця круто та остудити.
  • Готовий буряковий відвар пропустити через сито чи марлю.
  • У відвар буряка додати оцет, потім опустити яйця. Залишити на 2-3 години. Час залежить від бажаного кольору.
  • Готові фарби просушити на серветці.
  • Для блиску натерти олією.

Фарбування буряковим відваром надасть яйцям рожево-червоного, кармінового або вишневого кольору залежно від часу витримки.

Фарбування буряковим соком

Ніжно-пудрові яйця
  • Очистити буряк та дрібно натерти.
  • За допомогою марлі вичавити сік і додати оцет.
  • В окремій каструлі зварити яйця круто та остудити.
  • У буряковий сік покласти яйця і залишити на 2-3 години, залежно від очікуваного відтінку.

Через 2-3 години шкаралупа забарвиться у ніжно-пудровий колір, через 5-6 годин – у рожевий. Якщо залишити яйця в соку на ніч, то фарбування набуде бордового відтінку.

Фарбування Великодніх яєць за допомогою буряків дасть можливість отримати фарбування в червоних тонах. Підсумковий відтінок залежить від обраного способу та часу фарбування.

Next Post

Класична глазур для Паски

Паска – основний атрибут Великодня. Ідеальна глазур – часта проблема багатьох господинь, тому що зазвичай глазур погано застигає або сильно обсипається. Пропонуємо рецепт глазурі, яка вийде у кожного. Що Вам знадобиться Приготування класичної глазурі для паски Глазур виходить ніжною, добре застигає і не кришиться. Смачного!
Класична глазур для Паски